Thursday, January 20, 2011

ZAKON O PEČATU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

ZAKON O PEČATU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE (sa izmjenom 14/03)

Član 1.
Ovim zakonom se uređuje oblik i izgled pečata institucija BiH, kao i njegova upotreba od strane institucija BiH.

Član 2.
Pečat institucija BiH potvrđuje autentičnost službenih dokumenata institucija BiH i koristi se u skladu s odredbama ovog zakona.

Član 3.
Pečat ima oblik kruga i sadrži tekst: BiH i naziv institucije napisan latiničnim pismom ijekavskog izgovora i ćiriličnim pismom ekavskog izgovora, s tim da su oba naziva u obliku koncentričnih krugova koji neposredno okružuju grb BiH, koji se nalazi u sredini pečata.
Pečat se proizvodi u dvije veličine prečnika 50 odnosno 30 milimetara.
Organi i organizacione jedinice institucija iz Člana 7. ovog zakona mogu imati i pečat prečnika 20 mm radi potvrđivanja finansijskih i drugih dokumenata gdje upotreba većeg pečata nije pogodna.
Izgled i grafičko rješenje pečata institucija BiH dati su u Aneksu, koji čini sastavni dio ovog zakona.

Član 4.
Pečat institucija Bosne i Hercegovine ne može se koristiti kao zaštitni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga.

Član 5.
Pečat institucija Bosne i Hercegovine ne može se upotrebljavati ukoliko je oštećen ili svojim izgledom nepodoban za upotrebu i kao takav će se povući iz upotrebe.

Član 6.
Ministarstvo pravde BiH odgovorno je za reguliranje proizvodnje, čuvanje i uništenja pečata kao i za vođenje evidencije o pečatu institucija Bosne i Hercegovine.
Podzakonski akt kojim će se regulirati pitanja iz prethodnoga stava Ministarstvo pravde će donijeti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
Nadzor nad radom ovlaštene pečatoreznice u pogledu izrade pečata, vrši Ministarstvo pravde.

Član 7.
Pečat institucija BiH koristi se u službenoj prepisci članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i ministarstava, Parlamentarne skupštine BiH, Ustavnog suda, Stalnog komiteta za vojna pitanja, Komisije za ljudska prava, Centralne banke i Stalne izborne komisije nakon formiranja iste, ministara pojedinačno, zamjenika ministara i svih ostalih službenih lica institucija koje su pod upravom institucija BiH, odnosno koje podnose izvještaj institucijama Bosne i Hercegovine.
Ni jedan drugi pečat neće biti korišten zajedno sa ovim pečatom institucija Bosne i Hercegovine.

Član 8.
Ovaj zakon stupa na snagu sedam dana nakon njegovog objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

PS BiH broj 11/98
3. jula 1998. godine
Sarajevo

No comments:

Post a Comment