Thursday, February 3, 2011

STALNI KOMITET ZA VOJNA PITANJA

 Broj 6 - Strana 114    S L U Ž B E N I   G L A S N I K   B i H    Četvrtak, 28. marta 2002. 


PREDSJEDNIŠTVO
BOSNE I HERCEGOVINE 

 

Na osnovu člana V 3. i), a u vezi sa članom V 5. b.) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, na 122. sjednici održanoj 18. januara 2002. godine, donijelo 

ODLUKU 

O ORGANIZACIJI I RADU STALNOG KOMITETA ZA VOJNA PITANJA BOSNE I HERCEGOVINE 

I - Osnovne odredbe 

Član 1. 

Odlukom o organizaciji i radu Stalnog komiteta za vojna pitanja uređuje se sastav Stalnog komiteta za vojna pitanja i način izbora članova Stalnog komiteta za vojna pitanja, utvrđuje način finansiranja, daju osnovi unutrašnje organizacije, te reguliraju ostala pitanja od značaja za rad i funkcionisanje Stalnog komiteta za vojna pitanja (u daljnjem tekstu: Stalni komitet). 

Član 2. 

Sjedište Stalnog komiteta je u Sarajevu. 

Stalni komitet, u saglasnosti sa Zakonom, ima pečat. 

Izgled pečata i njegovo korištenje reguliraju se odlukom Stalnog komiteta. 

Član 3. 

Obaveze i nadležnosti Stalnog komiteta su: 

1.    Koordinacija aktivnosti oružanih snaga dva bosansko-hercegovačka entiteta: FBiH (u daljnjem tekstu: Federacija) i RS; 

2.    Razmatranje i koordinacija vojnog reagiranja Federacije i RS u slučaju ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH; 

3.    Unapređivanje stabilnosti i međusobnog povjerenja između Federacije i RS, tako što će služiti kao forum za koordinaciju o vojnim pitanjima, zatim rješavanje sporova proisteklih iz vojnih pitanja; 

4.    Tokom mandata stabilizacijskih snaga (SFOR-a) nijedna odluka neće promijeniti, nadoknaditi ili odstraniti obavezivanje strana na saradnju i informiranje SFOR-a u skladu s procedurama i principima postavljenim u Općem okvirnom sporazumu o miru i Instrukcijama strana (ITP). 

Aktivnosti Stalnog komiteta ni na koji način neće utjecati na odluke Zajedničkog vojnog komiteta iz njegove nadležnosti. 

Član 4. 

U ostvarivanju svojih obaveza Stalni komitet: 

1.    Daje mišljenje Predsjedništvu, nakon neophodnih konsultacija, i informira o provođenju svega vezanog za međunarodne odbrambene ugovore, imenovanje atašea za pitanja odbrane u ambasadama BiH, imenovanje izaslanika pri međunarodnim organizacijama za mir i sigurnost; 

2.    Ako je potrebno konsultuje predsjednike Federacije i RS, a i ostale, zbog razmatranja odbrambene situacije i preporučuje mjere za poboljšanje sigurnosti BiH ministarstvima odbrane i OS Federacije i RS; 

3.    Predlaže način rada OS Federacije i RS, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom nedjeljivošću BiH; 

4.    Informira se o provođenju vojnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma o miru i rješava vojna pitanja koja usporavaju ili blokiraju provođenje ili prouzrokuju vojnu zategnutost između Federacije i RS; 

5.    Prikuplja sve informacije neophodne za obavljanje njegove funkcije, u skladu sa definisanjem ovoga člana; 

6.    Uz gore navedeno, SKVP usklađuje aktivnosti OS u BiH i sljedećim domenima: sigurnosna/odbrambena politika BiH, saradnja sa bosansko-hercegovačkim i entitetskim institucijama po odbrambenim pitanjima, planiranje vojne pomoći u slučajevima prirodnih i industrijskih katastrofa, reorganizacija OS u BiH, nadgledanje standarda opremanja i obima OS u BiH, ispunjavanje međunarodnih obaveza vojnog karaktera, vojno-diplomatsko predstavljanje u inostranstvu, veza sa odbrambeno-sigurnosnim organizacijama u inostranstvu (NATO, Partnerstvo za mir, OSCE i sl.) uz koordinaciju Ministarstva za vanjske poslove i evropske integracije, veza sa SFOR-om, OSCE-om u BiH, OHR-om i UNMBiH, međunarodne operacije za podršku miru, veza sa vojno-diplomatskim izaslanstvima drugih zemalja u BiH, veza sa civilnom avijacijom, javnost budžeta i vanjske vojne pomoći, informiranje javnosti, edukacija, koordinacija rada radnih grupa SKVP-a, priprema sjednica SKVP-a, finansiranje Sekretarijata SKVP-a i ostale oblasti za koje se ukaže potreba uz prethodni dogovor na SKVP-u. 



II - Sastav Stalnog komiteta 

Član 5. 

Stalni komitet sastoji se od 10 (deset) članova. 

Članovi PBiH, u skladu sa Ustavom, u isti su mah i članovi Stalnog komiteta. 

Članovi Stalnog komiteta, po funkcijama, su: ministar odbrane FBiH, ministar odbrane RS, komandant Zajedničke komande Vojske Federacije i načelnik Generalštaba Vojske RS. 

Svaki član Predsjedništva imenuje još po jednog člana Stalnog komiteta. 

Član 6. 

Sjednicama Stalnog komiteta, kao posmatrači, prisustvuju i Visoki predstavnik za BiH, komandant SFOR-a, šef Misije OSCE-a i posebni predstavnik generalnog sekretara UN za BiH ili njihovi predstavnici. 

Jedan posmatrač predstavlja MVP BiH. 

Članovi Predsjedništva, ako ocijene potrebnim, mogu pozvati i druge osobe da prisustvuju sjednici, u savjetodavnom svojstvu ili u svojstvu posmatrača. 

III - Sredstva za rad Stalnog komiteta 

Član 7. 

Sredstva za rad Stalnog komiteta osiguravaju se u Budžetu institucija BiH, u okviru budžetske stavke-PBiH. 

Član 8. 

Stalni komitet dužan je, preko Sekretarijata SKVP-a, za svaku budžetsku godinu dostaviti projekciju planiranih sredstava, te kvartalno razmatrati utrošak sredstava. 

Troškovi Stalnog komiteta planiraju se po principu harmoniziranog trošenja sredstava predviđenih budžetom. 

Član 9. 

Naredbodavac za korištenje sredstava je rukovodilac Sekretarijata Stalnog komiteta. 

Član 10. 

Odlukom Predsjedništva, a nakon dozvole Ministarstva za trezor institucija BiH, može se otvoriti poseban podračun za Sekretarijat Stalnog komiteta, na kojem će se voditi sredstva odobrena u Budžetu za Sekretarijat Stalnog komiteta. 

IV - Sekretarijat Stalnog komiteta 

Član 11. 

Za davanje stručne, administrativne i tehničke podrške, Stalni komitet osniva Sekretarijat Stalnog komiteta (u daljem tekstu: Sekretarijat). 

Aktom o osnivanju Sekretarijata uređuje se: imenovanje rukovodioca Sekretarijata, način rukovođenja, obaveza donošenja akata kojima se regulira materijalno i finansijsko poslovanje. 

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Sekretarijata usvaja Stalni komitet. 

V - Način rada Stalnog komiteta 

Član 12. 

Poslovnikom o radu Stalnog komiteta uređuje se sljedeća problematika: sazivanje sjednice, predsjedavanje sjednicom, kvorum potreban za rad i druga pitanja značajna za rad Stalnog komiteta. 

VI - Prelazne i završne odredbe 

Član 13. 

U stalnom komitetu nema profesionalno zaposlenih. 

Sporazumom između Sekretarijata Stalnog komiteta i institucije u kojoj je član Sekretarijata Stalnog komiteta u radnom odnosu mogu se regulisati pitanja refundacije ličnog dohotka i ostalih primanja člana Sekretarijata Stalnog komiteta koji je većim dijelom i kompletnim radnim vremenom angažovan na ostvarivanju funkcije i poslova Stalnog komiteta. 

O sklapanju sporazuma iz prethodnog stava odlučuje Stalni komitet. 

Član 14. 

Imenovanja izvršena prije donošenja ove odluke ostaju na snazi za period na koje je imenovanje izvršeno. 

Član 15. 

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". 


--------------------------------------------------------------------------------

Broj 1-02-01-32/02
18. januara 2002. godine
Sarajevo 


 

No comments:

Post a Comment